



## Series JBB/1

left upper aim all the way down to her handhand and and with three pendannioqualiberbandendradidual Code No.

रोल नं. Roll No.

Candidates must write the Code on the title page of the answer-book.

- Please check that this question paper contains 11 printed pages.
- · Code number given on the right hand side of the question paper should be written on the title page of the answer-book by the candidate.
- Please check that this question paper contains 11 questions.
- · Please write down the Serial Number of the question in the answerbook before attempting it.
- · 15 minute time has been allotted to read this question paper. The question paper will be distributed at 10.15 a.m. From 10.15 a.m. to 10.30 a.m., the students will read the question paper only and will not write any answer on the answer-book during this period.





(Language and Literature) even school children are familiar withnOurschoolitextbooks

Time allowed: 3 hours ]

80 sy 0002 mo to dilsew edt etsein [Maximum marks: 80

# General Instructions: a sense there, a sense to be alert to her existence there,

Read the following instructions very carefully and strictly follow them.

(i) Question paper comprises three sections – A, B and C.

(ii) Section A - Reading 20 marks 20 marks

Section B - Writing & Grammar : 30 marks

Section C - Literature : 30 marks

human palm- but she surprises us with the nower of creat





- (iii) There are 11 questions in the question paper. All questions are compulsory.
- (iv) Answer should be brief and to the point.
- internal choice has been provided in Section B and Section C.

  Make your choices correctly.
  - (vi) In addition to this, separate instructions are given with each section and question, wherever necessary.
- questions.

  Do not exceed the prescribed word limit while answering the questions.

# 15 minute time has been allotted to read this question paper. The question

paper will be distributed at 10.15 a.m. from 10.15 a.m. to 10.30 a.m., the students will read the quest (samm 02 - gnibas) not write any answer on

1. Read the following passage carefully.

8

- 1. Caged behind thick glass, the most famous dancer in the world can easily be missed in the National Museum, Delhi. The Dancing Girl of Mohenjo-daro is that rare artefact that even school children are familiar with. Our school textbooks also communicate the wealth of our 5000 year heritage of art. You have to be alert to her existence there, amid terracotta animals to rediscover this bronze image.
  - 2. Most of us have seen her only in photographs or sketches, therefore the impact of actually holding her is magnified a million times over. One discovers that the dancing girl has no feet. She is small, a little over 10 cm tall—the length of a human palm—but she surprises us with the power of great art—the ability to communicate across centuries.



- 3. A series of bangles—of shell or ivory or thin metal—clothe her left upper arm all the way down to her fingers. A necklace with three pendants bunched together and a few bangles above the elbow and wrist on the right hand display an almost modern art.
- 4. She speaks of the undaunted, ever hopeful human spirit. She reminds us that it is important to visit museums in our country to experience the impact that a work of art leaves on our senses, to find among all the riches one particular vision of beauty that speaks to us alone.
- 1.1 On the basis of your reading of the above passage answer the following questions.
  - (a) The Dancing Girl belongs to: White South on a si
    - (i) Mohenjo-daro
    - (ii) Greek culture
    - (iii) Homo sapiens
    - (i) of the never-say-die attitude of humans tediT (vi)
  - (b) In the museum she's kept among: When wish to prove and
    - (i) dancing figures.
    - (ii) bronze statues.
    - (iii) terracotta animals.
  - (iv) asize of the dencing girl is equal to the length of human





- (c) Which information is not given in the passage?

  (i) The girl is caged behind glass.
  - with time pendants burgers are artefact. Officers and sent diversity of the sent are artefact.
  - (iii) School books communicate the wealth of our heritage.
    - (iv) She cannot be rediscovered as she's bronze.
    - (d) 'Great Art' has power because: "Book off to exact off
    - (i) it appeals to us despite a passage of time.
    - (ii) it is small and can be understood.
    - (iii) it's seen in pictures and sketches.
      - (iv) it's magnified a million times.
    - (e) The jewellery she wears: 10 gailest move to sized add no
      - (i) consists of only bangles of shell or ivory or thin metal.

(iii) Hostosapions (iii)

- (ii) is a necklace with two pendants. (a) gaining and (b)
- (iii) both (i) and (ii) are correct.
- (iv) neither (i) nor (ii) is correct.
- (f) She reminds us:
- (i) of the never-say-die attitude of humans.
- (ii) why museums in our country are exciting.
  - (iii) why she will make us come into money.
  - (iv) of dancing figures.
- (g) The synonym of the word "among" in para 1 is ......
- (h) The size of the dancing girl is equal to the length of human palm. (True/False)



12





- Read the following passage carefully. 2.
  - As the family finally sets off from home after many arguments there is a moment of lull as the car takes off. "Alright, so where are we going for dinner now?" asks the one at the driving wheel. What follows is a chaos as multiple no voices make as many suggestions. terani, morti not obres
  - 2. By the time order is restored and a decision is arrived at, tempers have risen, feelings injured and there is at least one person grumbling.
  - 3. Twenty years ago, you would step out of home, decision of meal and venue already made with no arguments or opposition and everybody looked forward to the meal with equal enthusiasm. The decision was made by the head of the family and the others fell in line. Today every member of the family has a say in every decision which also promotes a sense of togetherness and bonding. Which two bieces of
  - We empower our kids to take their own decisions from a very early age. We ask them the cuisine they prefer, the movie they want to see, the holiday they wish to go on and the subjects they wish to study.
  - It's a closely connected world out there where children consult and guide each other. A parent's well-meaning advice can sound like nothing more than unnecessary preaching. How then do we reach our children through all the conflicting views and make the voice of reason be heard?





Children today question choices and prefer to go with the flow.

- 6. What then is the best path to take? I would say the most important thing one can do is to listen. Listen to your children and their silences. Ensure that you keep some time aside for them, insist that they share their stories with you. Step into their world. It is not as complicated as it sounds; just a daily half an hour of the 'quality time' would do the trick.
- 2.1 On the basis of your reading of the above passage, answer the following questions in 30-40 words each.  $2\times4=8$
- write one advantage and one disadvantage of allowing every family member to be part of the decision making process.
- (b) In today's world, what are parents asking their kids?
- (c) Which two pieces of advice does the writer give to the parents?
- (d) The passage supports the parents. How far do you agree with the author's views? Support your view with a reason.
- 2.2 On the basis of your reading of the above passage, answer the following:

  1×4=4
- (a) The synonym of 'hurt' as given in paragraph 2





	(b) The word which means the same as a style of method
	lo vive of cooking' in paragraph 4 is: bets lash anitted and retain
	4-4x the situation, write an article in 100-150 venicing the tenio
8	noiteerich eed of the Hour: Rainwater Harvesting." Yeminog Ranji Rama.
10	4. Write a story in 150-200 words with the help of the following outline. Give it a suitable title also.
U1	(c) The antonym of 'agreeable' as given in paragraph 5 is
	(d) The antonym of 'simple' as given in paragraph 6 is:
	i. difficult meaning is sentences.
	Ahmad went to watch Diwali Mela with betsoilgmoodle wanted to
10	enjoy a ride in the merry-go-round. His father expression iii easy was demonstrated with a very three results.
	5. Fill in any four of the following blanks given below one one the
	son stries appropriate appropriate anoity and anoity and a som
(4=4	Writing and Grammar - 30 marks) as wow in stawards
3.	You are Vaibhavi Sinha, examination incharge, Goodway Public
	School, Aurobindo Road, Indore. You require 4 reams of white
	paper, 2 packets of carbon paper, one dozen registers, blue and
	red ball point pens (50 each). Place an order with Sunrise
	Stationery Mart, 12 Mall Road, Indore mentioning terms of
	payment, discount asked by you and delivery date. (100-150
	words) he poet who has written these lines of (ii) "709 (i) (2)
	(d) (i) his (ii) her SO(iii) their (iv) your (iv) your (iii) their (iv) your





	water scarcity is becoming a serious problem because sources of	
	water are getting depleted day by day. Considering the gravity of	
	the situation, write an article in 100-150 words on the topic,	
	"Need of the Hour: Rainwater Harvesting." You are Ram/Rama.	8
4.	Write a story in 150-200 words with the help of the following outline. Give it a suitable title also.	10
	a cricket match boys playing in the street	
	window pane brokens 'slamis' to mynome adT (b)	
	OR difficult	
	Ahmad went to watch Diwali Mela with his parents. He wanted to	
	enjoy a ride in the merry-go-round. His father	10
5.	Fill in any four of the following blanks given below choosing the	
	most appropriate options from the ones that follow. Write the	
	answers in your answer sheet against the correct blank numbers.	×4=4
	Communication (a) become very effective (b) instant due to	3.
	smart phones. People are able (c) convey their messages all	
	around the globe to (d) loved ones (e) spending hefty sums of	
	red ball point pens (50 each). Place an order-with S.yenom	
	(a) (i) is gained (ii) has obal book (iii) have the (iv) had	
	(b) (i) but the v(ii) as the pover (iii) or the passage (iv) and	
	(c) (i) for (ii) in (iii) to (iv) of	
	(d) (i) his (ii) her (iii) their (iv) your	
	(e) (i) with (ii) without (iii) and (iv) to	





6.	The following paragraph has not been edited. There is an error in
	each line. Write the error along with its correction in the space
	provided. Error Correction
	Tallam is situated in an (a)
	altitude of about 550 feet on a southern (b)
	arm of a deep bay of the Western Ghats. (c)
	Tallam boasts of delight forest scenery. (d)
7. 4-4: 10.	Look at the words and phrases given below.  Rearrange them to form meaningful sentences.  (a) easy/very/it/to open/it/was  (b) to sleep/night/decided/every/they/a hotel/in  (c) quickly/very/the clothes/they/and food/packed.  (d) the/problems/bags/heavy/in carrying/had/they
	Charle and in lotsing Section — C and an ambasis saw only (s)  (Literature: Text Books — 30 marks) aldesuA  ii
8.	Read the extract given below and answer the questions that
	follow: to convincingly, when punished by the teacher?
1000	They do not sweat and whine about their condition.  (a) The poet who has written these lines is
	Grolyn Wells
	iv. started thinking of how to septid of the mannelle sint bib

Class X English www.esaral.com 9





面除非	
William Walt Whitman Is wood to use of designing gravelter set	
one iv. Ogden Nash and diswegned a north administrations	
(b) Who are 'they' referred to here?	
i. Animals	
ii. Tigers (8)	
iii. Ananda's friends mandauos a no loot 022 mode to ohumna	
iv. Wanda's dresses state Western Chats. with the Western Chats.	
(c) The poet looks at them long and long because he	
(d) Which word in the extract means 'complain'?	7.
Ahniad went in visit a OR stavilla his parents. He wanted to	
And as the light came on, Fowler had his first authentic thrill of	
the day. For halfway across the room, a small automatic pistol in	
his hand, stood a man.	1×4=4
Ausable blinked a few times.	
(a) Who was standing in the room with a pistol in his hand?	
i. Ausable (Stranger Text Books 30 marks) Hersages	
iii. Max	8.
iv. A waiter	
(b) Ausable blinked because he:	
i. was getting adjusted to the light.	
ii. got afraid of the man with a pistol.	
iii. was thrilled to have reached his room.	
iv. started thinking of how to get rid of the man	

Class X English www.esaral.com 10





	(c) Fowler was thrilled because what he saw looked like					
	a					
	(d) Which word in the extract means the same as 'genuine/real'?					
9.	Answer any five of the following questions in 30-40 words each. 2×5=10					
	(a) "The sight of the food maddened him." What does this suggest? (His First Flight)					
	(b) Why does the poet not offer the boy money to buy another ball?					
	(c) Why is Coorg called the land of rolling hills?					
	(d) What made Hari Singh come back to Anil?					
	(e) Why was Matilda unhappy in her early married life?					
	(f) Describe the curious episode which took place in a clergyman's study.					
10.	Attempt the following question in 100-150 words.					
	What things does Mij do which tell you that he is an intelligent,					
	friendly and fun loving animal who needs love?					
	OR					
	What do you think about Anne's talent for writing essays which					
	she wrote convincingly, when punished by the teacher?					
11.	Attempt the following question in 100-150 words.					
	Give a brief character sketch of Ebright's mother.					
	Section C-Literature OR					
	How did the people on the earth help the Martian people? How					
	did this effort help the people on both the planets?					

Class X English www.esaral.com 11





# Strictly Confidential: (For Internal and Restricted use only) Secondary School Examination-2020 Marking Scheme – English Language and Literature (SUBJECT CODE: 184) (PAPER CODE: 2/1/1)

### **General Instructions: -**

- 1. You are aware that evaluation is the most important process in the actual and correct assessment of the candidates. A small mistake in evaluation may lead to serious problems which may affect the future of the candidates, education system and teaching profession. To avoid mistakes, it is requested that before starting evaluation, you must read and understand the spot evaluation guidelines carefully. Evaluation is a 10-12 days mission for all of us. Hence, it is necessary that you put in your best effortsin this process.
- 2. Evaluation is to be done as per instructions provided in the Marking Scheme. It should not be done according to one's own interpretation or any other consideration. Marking Scheme should be strictly adhered to and religiously followed. However, while evaluating, answers which are based on latest information or knowledge and/or are innovative, they may be assessed for their correctness otherwise and marks be awarded to them. In class-X, while evaluating two competency based questions, please try to understand given answer and even if reply is not from marking scheme but correct competency is enumerated by the candidate, marks should be awarded.
- 3. The Head-Examiner must go through the first five answer books evaluated by each evaluator on the first day, to ensure that evaluation has been carried out as per the instructions given in the Marking Scheme. The remaining answer books meant for evaluation shall be given only after ensuring that there is no significant variation in the marking of individual evaluators.
- 4. Evaluators will mark( √) wherever answer is correct. For wrong answer 'X"be marked. Evaluators will not put right kind of mark while evaluating which gives an impression that answer is correct and no marks are awarded. This is most common mistake which evaluators are committing.
- 5. If a question has parts, please award marks on the right-hand side for each part. Marks awarded for different parts of the question should then be totaled up and written in the left-hand margin and encircled. This may be followed strictly.
- 6. If a question does not have any parts, marks must be awarded in the left-hand margin and encircled. This may also be followed strictly.
- 7. If a student has attempted an extra question, answer of the question deserving more marks should be retained and the other answer scored out.
- 8. No marks to be deducted for the cumulative effect of an error. It should be penalized only once.
- 9. A full scale of marks 0-80 has to be used. Please do not hesitate to award full marks if the answer deserves it.
- 10. Every examiner has to necessarily do evaluation work for full working hours i.e. 8 hours every day and evaluate 20 answer books per day in main subjects and 25 answer books per day in other subjects (Details are given in Spot Guidelines).
- 11. Ensure that you do not make the following common types of errors committed by the Examiner in the past:-
  - Leaving answer or part thereof unassessed in an answer book.
  - Giving more marks for an answer than assigned to it.
  - Wrong totaling of marks awarded on a reply.
  - Wrong transfer of marks from the inside pages of the answer book to the title page.
  - Wrong question wise totaling on the title page.
  - Wrong totaling of marks of the two columns on the title page.
  - Wrong grand total.
  - Marks in words and figures not tallying.
  - Wrong transfer of marks from the answer book to online award list.





Page | 2

- Answers marked as correct, but marks not awarded. (Ensure that the right tick mark
  is correctly and clearly indicated. It should merely be a line. Same is with the X for
  incorrect answer.)
- Half or a part of answer marked correct and the rest as wrong, but no marks awarded.
- 12. While evaluating the answer books if the answer is found to be totally incorrect, it should be marked as cross (X) and awarded zero (0)Marks.
- 13. Any unassessed portion, non-carrying over of marks to the title page, or totaling error detected by the candidate shall damage the prestige of all the personnel engaged in the evaluation work as also of the Board. Hence, in order to uphold the prestige of all concerned, it is again reiterated that the instructions be followed meticulously and judiciously.
- 14. The Examiners should acquaint themselves with the guidelines given in the Guidelines for spot Evaluation before starting the actual evaluation.
- 15. Every Examiner shall also ensure that all the answers are evaluated, marks carried over to the title page, correctly totaled and written in figures and words.
- 16. The Board permits candidates to obtain photocopy of the Answer Book on request in an RTI application and also separately as a part of the re-evaluation process on payment of the processing charges.





### Secondary School Examination March 2020

Marking Scheme – : English Language and Literature(184)
(PAPER CODE : Set- 2/1/1)
Section-A (Reading)

1. Objective: To comprehend the passage

1 x 8=8 Marks

(20 Marks)

To identify the main points from the text

Marking: 8 marks - 1 mark for each correct answer.

No penalty for spelling, punctuation or grammatical mistakes

Read the following passage carefully.

- 1.1 On the basis of your reading of the above passage, answer the following questions.
- (a) The Dancing Girl belongs to

Ans. (i) Mohenjo-daro.

(b) In the museum she's kept among

Ans (iii) terracotta animals.

(c) Which information is not given in the passage?

Ans (iv) She cannot be rediscovered as she's bronze.

- (d) 'Great Art' has power because
- Ans (i) it appeals to us despite a passage of time
- (e) The jewellery she wears

Ans (iv) Neither (i) nor (ii) is correct.

(f) She reminds us

Ans (ii) why museums in our country are exciting.

- (g) The synonym of the word "among" in paragraph 1 is \_\_\_\_\_

  Ans amid.
- (h) The size of the dancing girl is equal to the length of the human palm. (True/False) **Ans True**
- 2. Objective: To comprehend the passage

To identify the main points from the text

Marking:-2 marks each

No penalty for spelling, punctuation or grammatical mistakes





### Read the following passage carefully.

2.1 On the basis of your reading of the above passage, answer the following questions in 30 – 40 words each:
2 x 4=8 Marks

(a) Write one advantage and one disadvantage of allowing every family member to be a part of the decision-making process.

Ans. Advantage: every member of the family has a say in every decision / voice their opinion / promotes a sense of togetherness and bonding. (any one)

Disadvantage: there is chaos / feelings injured / grumbling members / tempers rise (any one).

(b) In today's world, what are parents asking their kids?

Ans. to take decisions at a very early age / the cuisine they prefer / the movie that they want to see / the holiday they wish to go on / the subjects they wish to study (any two).

(c) Which two pieces of advice does the writer give to the parents?

Ans. listen to children and their silences / ensure that you keep some time aside for them / insist that they share their stories with you /step into their world / spend at least half an hour of quality time with children (any two).

(d) The passage supports the parents. How far do you agree with the author's views? Support your view with a reason.

Ans. Agree with the author's view. – parent's well -meaning advice / empowering their kids to take their own decision (any other relevant point to be accepted)

Disagree with the author's views – children question choices and prefer to go with the flow /children consult and guide each other (any other relevant point to be accepted)

2.2 On the basis of your reading of the above passage, answer the following: 1x4=4 Marks

Marking: - One mark each

No penalty for appliing punctuation or grammatical mistakes

No penalty for spelling, punctuation or grammatical mistakes

(a) <sup>-</sup>	The synonym	of 'hurt' as	s given in	paragraph 2 is	
Ans	s. injured				

- (b) The word which means the same as 'a style or method of cooking' in paragraph 4 is **Ans. (i) cuisine**
- (c) The antonym of 'agreeable' as given in paragraph 5 is \_\_\_\_\_\_

  Ans. conflicting
- (d) The antonym of 'simple' as given in paragraph 6 is **Ans**. (ii). complicated





# Section B (Writing and Grammar)

(30 Marks)

3. Letter

Place an order with Sunrise Stationery Mart, 12 Mall Road, Indore mentioning terms of payment, discount asked by you and delivery date (100-150 words)

8 Marks

Objective: - To use an appropriate style and format to write a formal/an informal letter Note: - No marks are to be awarded if only the format is given. Credit should be given for the candidate's creativity in presenting his/her own ideas

Format - 1 Mark

- i. sender's address
- ii. date
- iii. receiver's address
- iv. subject/heading
- v. salutation
- vi. closing (complimentary close, signature, making proper paragraphs)
- vii. enclosures (optional)

**Content - 4 Marks** 

**Expression: 3 Marks** 

- coherence and relevance of ideas and style -1½ marks
- grammatical accuracy, appropriate words and spellings 1½ marks

### Value points:

- 4 reams of white paper
- two packets of carbon paper
- one dozen registers
- blue and red ball point pens (50 each)
- mode of payment
- discounts if any
- date of delivery
   (Any other relevant point)

OR

### Article

Write an article in 100 – 150 words on the topic "Need of the Hour: Rainwater Harvesting." You are Ram/Rama.

8 Marks

Format - 1 Mark

Title- ½ mark and name of the writer - ½ mark





Content - 4 Marks Expression - 3 Marks

- coherence and relevance of ideas and style −1½ marks
- grammatical accuracy, appropriate words and spellings 1½ marks

### Value points:

- Problems
  - depleting water table
  - no water for basic needs
  - many taps run dry specially during summers
- Solutions
  - rain water harvesting
  - steps to prevent wastage of water
  - recycling of water

(Any other relevant point)

4. Story Writing 10 Marks

A cricket match ..... boys playing in the street..... Ram hit the ball ...... A second floor window pane broken ....

Title - 1 Mark
Content - 4 Marks
Expression - 5 Marks

-coherence, relevance of ideas -21/2 marks

-accuracy, appropriate words and correct spellings -21/2 marks

Suggested outline to be developed.

Or

Ahmad went to watch Diwali Mela with his parents. He wanted to enjoy a ride in the merry-go-round. His father ........

Title - 1 Mark
Content - 4 Marks
Expression - 5 Marks

-coherence relevance of ideas - 21/2 marks

-accuracy, appropriate words and correct spelling - 2½ marks

Suggested Value points: Hints/Lines given in the question paper can be used anywhere in the story





**5.** Fill in any four of the following blanks

Objective: To use grammatical items accurately and appropriately

Marking: 1 mark for each correct answer. (Any Four)

1 X 4 = 4 Marks

- (a) (ii) has
- (b) (iv) and
- (c) (iii) to
- (d) (iii) their
- (e) (ii) without
- **6.** Write the error along with its correction.

Objective: To use grammatical items accurately and appropriately

Marking: 1 mark for each correct answer

1 X 4 = 4 Marks

(½ mark for error identification and ½ mark for correct answer)

		Error	Correction
Tallam is situated <u>in</u> an	(a)	in	at
altitude of about 550 feet on a southern	(b)	а	the
arm of a deep bay of the Western Ghats	(c)	of	in
Tallam boasts of <u>delight</u> forest scenery.	(d)	delight	delightful

7. Rearrange to form meaningful sentences

Objective: To reorder sense groups into syntactically coherent and complete sentences

Marking: 1 mark for each correct sentence 1 X 4 = 4 Marks

- (a) It was very easy to open it.
- (b) They decided to sleep in a hotel every night. / They decided to sleep every night in a hotel.
- (c) They packed the clothes and food very quickly. / Very quickly they packed the food and clothes.
- (d) They had problems in carrying the heavy bags.

Section - C

(Literature: Text Books - 30 marks)

8. Read the extract given below and answer the questions that follow: 1 X 4 = 4 Marks

Objective: To test local and global understanding of the literary text

Marking: 1 mark for each correct answer

(a) The poet who has written these lines is

Ans. (iii) Walt Whitman





(b) Who are 'they' referred to here?  Ans. (i) Animals
(c) The poet looks at them long and long because he Ans. realizes that they do not sweat and whine about their condition / realizes how contented animals are unlike humans / impressed by their attitude towards life
(d) Which word in the extract means 'complain'?  Ans. Whine
OR
(a) Who was standing in the room with a pistol in his hand?  Ans. (iii) Max
(b) Ausuable blinked because he:  Ans. (iv) started thinking of how to get rid of the man / (i) was getting adjusted to the light
(c) Fowler was thrilled because what he saw looked like aAns. dramatic scene / a thrilling adventure. (any other relevant point)
(d) Which word in the extract means the same as 'genuine / real'?  Ans. authentic
9. Answer any five of the following questions in 30 – 40 words each  2 x 5=10 Marks  Objective: To test local and global comprehension, themes and ideas of the text  Marking: 2 marks for each correct answer (Any five)  - Content - 1 mark
- Expression – 1 mark
(a) "The sight of the food maddened him". What does this suggest? (His First Flight)  Ans. desperate due to hunger / had not eaten anything for twenty four hours / afraid to fly / fearful of death (Any two)  (Any other relevant point)
(b)Why does the poet not offer the boy money to buy another ball?  Ans. wants the child to learn his lesson/ to understand that money cannot buy every thing / to know the reality of life / learn to deal with loss / understand his responsibility (Any two)  (Any other relevant point)
(c) Why is Coorg called the land of rolling hills?  Ans. famous for its hills / rainforests and spices / surrounded by numerous hills / covered with rainforests (Any two)  (Any other relevant point)





(d)What made Hari Singh come back to Anil?

Ans. fed up with the life of a thief / did not want to miss the chance of being educated which would make him a better man / did not want to break Anil's trust in him / realized his mistakes / regretful (Any two) (Any other relevant point)

(e) Why was Matilda unhappy in her early married life?

Ans. greedy / unhappy / dissatisfied with her marriage to a petty clerk / believed that she was born for all delicacies and luxuries / suffered from poverty / thought of exquisite food served in marvellous dishes / had neither frocks or jewellery / was filled with despair and disappointment (Any two) (Any other relevant point)

(f) Describe the curious episode which took place in a clergyman's study?

Ans. The clergy man and his wife heard noises in the study / of money being taken from the desk but did not see anyone there. The desk had been opened and the housekeeping money was missing even though there was no sign of anybody (Any two)

(Any other relevant point)

10. What things does Mij do which tell you that he is an intelligent, friendly and fun loving animal who needs love?

Objective: To test local and global comprehension, themes and ideas in the text.

Marking: Content- 4 marks Fluency-2 marks

**Grammatical Accuracy- 2 marks** 

Value points: (Minimum four points)

came to the author's bed and slept in the crook of his knee / took a keen interest in his surroundings / enjoyed plunging in and rolling in water while bathing in the bath tub / used intelligence to open the tap / invented new games with the ball and marbles / enjoyed playing with the author / developed a special bond with Maxwell / desperate when Maxwell left it in a box / wanted to come out as soon as possible / escaped from the box in the airplane and ran around the plane.

(Any other relevant point)

OR

Q. What do you think about Anne's talent for writing essays which she wrote convincingly, when punished by the teacher? 8 marks

Objective: To test local and global comprehension, themes and ideas in the text.

Marking: Content- 4 marks Fluency- 2 marks

**Grammatical Accuracy- 2 marks** 





Value points: (Minimum four points)

intelligent - had a flair for writing / wanted to convince her teacher that talking was her birthright, nothing bad, inherited from her mother / no control over herself / outwitted the teacher, got punished again / composed a poem with a message / Mr. Kessing impressed/ ultimately won his heart

(Any other relevant point)

**11.** Give a brief character sketch of Ebright's mother.

8 marks

Objective: To test knowledge and appreciation of the text.

Marking: Content- 4 marks Fluency- 2 marks

**Grammatical Accuracy- 2 marks** 

Value points: (Minimum four points)

ideal mother / constant source of motivation & encouragement / played an active role in making Ebright a successful scientist / recognized his scientific temper / keen observer / provided whatever he needed / a mature guide/ able to understand child's psychology.

(Any other relevant point)

OR

How did the people on the earth help the Martian people? How did this effort help the people on both the planets?

Objective: To test knowledge and appreciation of the text.

Marking: Content- 4 marks Fluency- 2 marks

**Grammatical Accuracy- 2 marks** 

Value points: (Minimum four points)

Think Tank – an arrogant ruler / got frightened / shifted to another galaxy / attempted an invasion on the earth / book 'Mother Goose' saved the earth /concluded people on the earth / more powerful / Noodle – elected 'Ruler of Mars' / intelligent and wonderful person / Earthlings resumed contact with the Martians/ became friends with them and taught them to read/ exchanged their views and values/ established a model library/ taught them the difference between sandwiches and books.

(Any other relevant point)