Avinash bought an electric iron for Rs 900

Question:

 Avinash bought an electric iron for Rs 900 and sold it at a gain of 10%. He sold another electric iron at 5% loss which was bought Rs 1200. On the transaction

he has a:

(a) Profit of Rs 75

(b) Loss of Rs 75

(c) Profit of Rs 30

(d) Loss of Rs 30

Solution:

(c) Profit of Rs 30

Explanation: Price of electric iron = Rs. 900

Sold at 10% profit

Now, selling price of the electric iron = (10/1000) x 900 + 900 = 90+ 900 = Rs.990

Another electric iron sold at 5% loss.

Cost price of another electric iron = Rs.1200

Thus, selling price of the electric iron = 1200 – 1200 x (5/100) = 1200 – 60 = Rs.1140

Total cost paid by Avinash for purchasing electric irons = Rs.900 + Rs.1200 = Rs.2100

Total received amount = Rs.990 + Rs.1140 = Rs. 2130

Therefore, his profit = Rs.2130- Rs.2100 = Rs.30

Leave a comment

Close
faculty

Click here to get exam-ready with eSaral

For making your preparation journey smoother of JEE, NEET and Class 8 to 10, grab our app now.

Download Now