NCERT Solutions For Class 11 Biology Chapter 4
NCERT Solutions for Class 11 Biology chapter 4 Animal Kingdom PDF – eSaral

NCERT Solutions for Class 11 Biology chapter 4 Animal Kingdom PDF

Hey, are you a class 11 student and looking for ways to download NCERT Solutions for Class 11 Biology chapter 4 Animal Kingdom PDF? If yes. Then read this post till the end.

In this article, we have listed NCERT Solutions for Class 11 Biology chapter 4 Animal Kingdom in PDF that are prepared by Kota’s top Doctor’s Faculties by keeping Simplicity in mind.

If you want to learn and understand class 11 Biology chapter 4 “Animal Kingdom” in an easy way then you can use these solutions PDF.

NCERT Solutions helps students to Practice important concepts of subjects easily. Class 11 Biology solutions provide detailed explanations of all the NCERT questions that students can use to clear their doubts instantly.

If you want to score high in your class 11 Biology Exam then it is very important for you to have a good knowledge of all the important topics, so to learn and practice those topics you can use eSaral NCERT Solutions.

In this article, we have listed NCERT Solutions for Class 11 Biology chapter 4 Animal Kingdom PDF that you can download to start your preparations anytime.

So, without wasting more time Let’s start.

Download NCERT Solutions for Class 11 Biology chapter 4 Animal Kingdom PDF



Question 1: What are the difficulties that you would face in classification of animals, if common fundamental features are not taken into account?

Solution. For the classification of living organisms, common fundamental characteristics are considered.

If we consider specific characteristics, then each organism will be placed in a separate group and the entire objective of classification would not be achieved.

Classification of animals is also important in comparing different organisms and judging their individual evolutionary significance. If only a single characteristic is considered, then this objective would not be achieved.

Question 2: If you are given a specimen, what are the steps that you would follow to classify it?

Solution. There is a certain common fundamental feature that helps in classification of living organisms. The features that can be used in classification are as follows.

(1)



(2)



(3)



(4)



(5)



On the basis of above features, we can easily classify a specimen into its respective category.

Question $3:$ How useful is the study of the nature of body cavity and coelom in the classification of animals?

Solution. Coelom is a fluid filled space between the body wall and digestive tract. The presence or absence of body cavity or coelom plays a very important role in the classification of are examples of coelomates. On the other hand, the animals in which the body cavity is not lined by mesoderm are known as pseudocoelomates. In such animals, mesoderm is An example of acoelomates is platyhelminthes.



Question 4: Distinguish between intracellular and extracellular digestion?

Solution.



Question 5: What is the difference between direct and indirect development?

Solution.



Question 6: What are the peculiar features that you find in parasitic platyhelminthes?

Solution. Taenia (Tapeworm) and Fasciola (liver fluke) are examples of parasitic platyhelminthes.

Peculiar features in parasitic platyhelminthes are as follows.

1. They have dorsiventrally flattened body and bear hooks and suckers to get attached inside the body of the host.

2. Their body is covered with thick tegument, which protects them from the action of digestive juices of the host.

3. The tegument also helps in absorbing nutrients from the host’s body.

Question 7: What are the reasons that you can think of for the arthropods to constitute the largest group of the animal kingdom?

Solution. The phylum, Arthropoda, consists of more than two-thirds of the animal species on earth. The reasons for the success of arthropods are as follows.

i. Jointed legs that allow more mobility on land

ii. Hard exoskeleton made of chitin that protects the body

iii. The hard exoskeleton also reduces water loss from the body of arthropods making them more adapted to terrestrial conditions

Question 8: Water vascular system is the characteristic of which group of the following:

(a) Porifera

(b) Ctenophora

(c) Echinodermata

(d) Chordata

Solution. Water vascular system is a characteristic feature of the phylum, Echinodermata. It consists of an array of radiating channels, tube feet, and madreporite. The water vascular system helps in locomotion, food capturing, and respiration.

Question 9: “All vertebrates are chordates but all chordates are not vertebrates”. Justify the statement.

Solution. The characteristic features of the phylum, Chordata, include the presence of a notochord and paired pharyngeal gill slits. In sub-phylum Vertebrata, the notochord present in embryos gets replaced by a cartilaginous or bony vertebral column in adults. Thus, it can be said that all vertebrates are chordates but all chordates are not vertebrates.

Question 10: How important is the presence of air bladder in Pisces?

Solution. Gas bladder or air bladder is a gas filled sac present in fishes. It helps in maintaining buoyancy. Thus, it helps fishes to ascend or descend and stay in the water current.

Question 11: What are the modifications that are observed in birds that help them fly?

Solution. Birds have undergone many structural adaptations to suit their aerial life. Some of these adaptations are as follows.

(i) Streamlined body for rapid and smooth movement

(ii) Covering of feathers for insulation

(iii) Forelimbs modified into wings and hind limbs used for walking, perching, and swimming

(iv) Presence of pneumatic bones to reduce weight

(v) Presence of additional air sacs to supplement respiration

Question 12: Could the number of eggs or young ones produced by an oviparous and viviparous mother be equal? Why?

Solution. The numbers of eggs produced by an oviparous mother will be more than the young ones produced by a viviparous mother. This is because in oviparous animals, the development of young ones takes place outside the mother’s body. Their eggs are more prone to environmental conditions and predators. Therefore, to overcome the loss, more eggs are produced by mothers so that even under harsh environmental conditions, some eggs might be able to survive and produce young ones. On the other hand, in viviparous organisms, the development of young ones takes place in safe conditions inside the body of the mother. They are less exposed to environmental conditions and predators. Therefore, there are more chances of their survival and hence, less number of young ones is produced compared to the number of eggs

Question 13: Segmentation in the body is first observed in which of the following:

(a) Platyhelminthes

(b) Aschelminthes

(c) Annelida

(d) Arthropoda

Solution. The body segmentation first appeared in the phylum, Annelida (annulus meaning little ring).

Question 14: Match the following:



Solution.



Question 15: Prepare a list of some animals that are found parasitic on human beings.

Solution.



Also Read,

Class 11 Chemistry Notes free PDF.

Class 11 Biology Book Chapterwise free PDF.

Class 11 Biology Exemplar Chapterwise free PDF.

If you have any Confusion related to NCERT Solutions for Class 11 Biology chapter 4 Animal Kingdom PDF then feel free to ask in the comments section down below.

To watch Free Learning Videos on Class 11 Biology by Kota’s top Doctor’s Faculties Install the eSaral App