Hema bought two pairs of jeans for ₹ 1450 each.

Question:

Hema bought two pairs of jeans for ₹ 1450 each. She sold one of them at a gain of 8% and the other at a loss of 4%. Find her gain or loss per cent in the whole transaction.

Solution:

CP of first jeans $=₹ 1,450$

Profit $=8 \%$ of $\mathrm{CP}=\frac{8}{100} \times 1450=₹ 116$

SP of first jeans $=₹ 1,450+₹ 116=₹ 1,566$

CP of second jeans $=₹ 1,450$

Loss $=4 \%$ of $\mathrm{CP}=\frac{4}{100} \times 1450=₹ 58$

SP of second jeans $=₹ 1450-₹ 58=₹ 1,392$

Total CP of two jeans $=\mathrm{CP}$ of first jeans $+\mathrm{CP}$ of second jeans $=₹ 1,450+₹ 1,450=₹ 2,900$

Total SP of two jeans $=$ SP of first jeans $+$ SP of second jeans $=₹ 1,566+₹ 1,392=₹ 2,958$

Here, Total SP of two jeans $>$ Total CP of two jeans.

Gain $=$ Total SP of two jeans $-$ Total CP of two jeans $=₹ 2,958-₹ 2,900=₹ 58$

$\therefore$ Gain $\%=\frac{\text { Gain }}{\text { Total CP of two jeans }} \times 100 \%=\frac{58}{2900} \times 100 \%=2 \%$

Leave a comment

Close
faculty

Click here to get exam-ready with eSaral

For making your preparation journey smoother of JEE, NEET and Class 8 to 10, grab our app now.

Download Now